Foto: z veřejných zdrojů
Některé jeho složky mohou představovat zdravotní rizika
Zmrzlina je oblíbeným letním dezertem mnoha Ukrajinců. Některé její složky však mohou představovat zdravotní hrozbu. RBC-Ukrajina informuje o 5 mimořádně nebezpečných přísadách, na které byste si měli dát pozor.
Oxid titaničitý (Titanium Dioxide)
Toto barvivo (E171) se používá k dodání bílé barvy zmrzlině. Studie prokázaly, že nanočástice oxidu titaničitého se mohou hromadit v těle a způsobovat poškození DNA. V Evropské unii je jeho používání v potravinářských výrobcích zakázáno.
Červené barvivo č. 3 (erytrosin)
Syntetické barvivo, které se přidává, aby zmrzlina získala jasnou barvu. V roce 1990 FDA zakázal jeho používání v kosmetice kvůli jeho karcinogenním vlastnostem, ale v některých zemích je stále povoleno v potravinářských výrobcích.
Polysorbát 80 (Polysorbate 80)
Tento emulgátor pomáhá udržovat jednotnou strukturu zmrzliny. Studie na zvířatech však ukázaly, že může způsobit střevní zánět a narušení mikrobiomu.
Karagenan (karagenan)
Toto zahušťovadlo (E407) se získává z červených řas. Některé studie ho spojují se zvýšeným rizikem střevních zánětů a vředů.
Mono- a diglyceridy mastných kyselin (E471)
Tyto emulgátory se používají ke zlepšení textury zmrzliny. Ačkoli jsou považovány za bezpečné, některé studie naznačují možnou souvislost se zvýšeným rizikem vzniku některých druhů rakoviny.