5 nejškodlivějších složek ve zmrzlině, kterým se vyhněte: Naléhavě zkontrolujte složení!

Foto: z veřejných zdrojů

Některé jeho složky mohou představovat zdravotní rizika

Zmrzlina je oblíbeným letním dezertem mnoha Ukrajinců. Některé její složky však mohou představovat zdravotní hrozbu. RBC-Ukrajina informuje o 5 mimořádně nebezpečných přísadách, na které byste si měli dát pozor.

Oxid titaničitý (Titanium Dioxide)

Toto barvivo (E171) se používá k dodání bílé barvy zmrzlině. Studie prokázaly, že nanočástice oxidu titaničitého se mohou hromadit v těle a způsobovat poškození DNA. V Evropské unii je jeho používání v potravinářských výrobcích zakázáno.

Červené barvivo č. 3 (erytrosin)

Syntetické barvivo, které se přidává, aby zmrzlina získala jasnou barvu. V roce 1990 FDA zakázal jeho používání v kosmetice kvůli jeho karcinogenním vlastnostem, ale v některých zemích je stále povoleno v potravinářských výrobcích.

Polysorbát 80 (Polysorbate 80)

Tento emulgátor pomáhá udržovat jednotnou strukturu zmrzliny. Studie na zvířatech však ukázaly, že může způsobit střevní zánět a narušení mikrobiomu.

Karagenan (karagenan)

Toto zahušťovadlo (E407) se získává z červených řas. Některé studie ho spojují se zvýšeným rizikem střevních zánětů a vředů.

Mono- a diglyceridy mastných kyselin (E471)

Tyto emulgátory se používají ke zlepšení textury zmrzliny. Ačkoli jsou považovány za bezpečné, některé studie naznačují možnou souvislost se zvýšeným rizikem vzniku některých druhů rakoviny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | PENZION VULTURE HAVÍŘOV