Foto: z otevřených zdrojů
I když nádobí vypadá robustně nebo draze, nezaručuje to jeho bezpečnost v mikrovlnné troubě.
Mikrovlnná trouba je skutečnou spásou pro ty, kteří si cení času. Bezpečnost vařeného jídla však závisí nejen na kvalitě potravin, ale také na nádobí, ve kterém se ohřívá. RBC-Ukrajina vypráví o typech pokrmů, které by se do mikrovlnné trouby nikdy neměly dávat, a také o těch, které jsou vhodné k ohřevu bez zdravotního a technického rizika.
Pokrmy, které by neměly být v mikrovlnné troubě
I když vaše nádobí vypadá robustně nebo draze, nezaručuje to, že je v mikrovlnné troubě bezpečné. Zde je seznam materiálů, kterým je vhodné se vyhnout:
- Kovové nádobí. Odráží mikrovlny, což může způsobit jiskření, poruchu trouby nebo dokonce požár.
- Nádobí s metalizovaným dekorem. Zlaté nebo stříbrné ozdoby se chovají jako kov a jsou také nebezpečné.
- Melamin. Tento materiál při zahřátí uvolňuje formaldehyd, škodlivou a potenciálně karcinogenní látku.
- Křišťál. Kvůli přítomnosti příměsí olova nevydrží teplo a může prasknout.
- Desky s prasklinami nebo odštěpky. Vlhkost v poškozených místech může prudce vyvřít a nádobí zničit.
- Papírové sáčky vyrobené z papíru. Často se používají na pečení, ale při zahřátí se snadno vznítí.
- Pěnový polystyren (polystyren). Rychle se taví a uvolňuje toxické látky.
- Plastové nádoby, které nejsou označeny jako „bezpečné pro mikrovlnné trouby“. Běžný plast se může roztavit nebo uvolňovat škodlivé výpary.
- Tenké sklo. V důsledku teplotních výkyvů může okamžitě prasknout.
Nádobí vhodné do mikrovlnné trouby
Existuje přehledný seznam materiálů, které byly testovány na tepelnou odolnost a při působení mikrovln nereagují chemicky:
- Tepelně odolné sklo. Má silné stěny, rovnoměrně se zahřívá a nedeformuje se.
- Keramika a porcelán. Tyto materiály bez kovových vzorů dokonale odolávají vysokým teplotám.
- Plasty označené jako „bezpečné pro mikrovlnné trouby“. Toto nádobí odolává teplu až do 130 °C a nevylučuje žádné škodlivé látky. Nezapomeňte před ohřevem sejmout nebo otevřít víko!
- Silikon. Je pružný a odolný vůči vysokým teplotám, nedeformuje se, nerozpouští a nereaguje s potravinami.
Chcete se vyhnout toxinům a problémům se spotřebiči? Stačí se před vložením talíře do mikrovlnné trouby podívat na jeho dno.