Foto: z otevřených zdrojů
Ořechy jsou nejen zdrojem bílkovin, ale také vitamínů, minerálů a zdravých tuků.
Ořechy jsou dobrým zdrojem rostlinných bílkovin a obsahují také řadu vitaminů, minerálů a zdravých tuků. Co se týče bílkovin, jejich množství závisí na druhu ořechů, píše server Verywellhealth.com.
Díky bílkovinám obsaženým v ořeších můžete podpořit budování svalové hmoty, urychlit hubnutí, protože dokáží udržet pocit sytosti déle než sacharidy. Výzkumy navíc naznačují, že bílkoviny obsažené v ořeších mohou zvýšit hladinu hormonů, které snižují chuť k jídlu, a potlačit ty, které ji zvyšují.
Zde je 10 druhů ořechů s nejvyšším obsahem bílkovin.
1. arašídy
Arašídy obsahují nejvíce bílkovin z ostatních ořechů – 9,5 gramu na čtvrt šálku. Má nízký obsah sacharidů, vysoký obsah nenasycených tuků a je dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek, zejména vitaminu E, niacinu a thiaminu. Ten pomáhá kosterním svalům (těm, které se podílejí na pohybu a aktivitě) při stahování.
2. Mandle
Mandle obsahují asi 7 gramů bílkovin na čtvrt šálku a méně sacharidů než ostatní ořechy. Tyto ořechy mají také více vápníku než jiné druhy ořechů, který je důležitý pro funkci svalů a pro posílení kostí.
Mandle navíc pomáhají snižovat záněty v těle, protože obsahují antioxidanty, například vitamin E, který chrání buňky před poškozením.
Srdci prospěšné tuky obsažené v mandlích pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) („špatný cholesterol“) a udržovat hladinu cholesterolu v lipoproteinech o vysoké hustotě (HDL) („dobrý cholesterol“).
3. Pistácie
Čtvrt šálku těchto ořechů obsahuje asi 6 gramů bílkovin. Mají také méně tuku než jiné ořechy. Pistácie se vyznačují zvláštní zvláštností: jsou to jediné ořechy, které jsou kompletní bílkovinou, což znamená, že obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, které si vaše tělo nedokáže samo vyrobit a které musíte získat z potravy.
Jsou také bohaté na vitamin B6, který pomáhá metabolizovat bílkoviny.
4. Kešu oříšky
Čtvrt šálku kešu obsahuje asi 5 gramů bílkovin. Tyto ořechy jsou bohaté na několik důležitých minerálů: hořčík, železo, mangan, fosfor a zinek.
5. Vlašské ořechy
Porce loupaných vlašských ořechů obsahuje asi 4,5 gramu bílkovin. Tento produkt je bohatý na srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které vám mohou dodat pocit sytosti a vytvářet svalové bílkoviny.
Jsou to také jediné ořechy s vysokým obsahem omega-3 mastné kyseliny zvané kyselina alfa-linolenová (ALA), která pomáhá snižovat záněty.
6. Piniové oříšky
Piniové oříšky obsahují asi 4 gramy bílkovin na čtvrt šálku. Jsou kaloričtější než některé jiné ořechy, ale jsou také bohaté na hořčík, železo a vitamin E.
Kyselina pinolenová, obsažená v piniových oříšcích, pomáhá v těle regulovat glukagonu podobný peptid 1 (GLP-1), který se podílí na chuti k jídlu, hmotnosti a metabolismu cukrů. Snižuje také zánět.
7. Brazilské ořechy
Brazilské ořechy obsahují asi 4,75 gramu bílkovin na porci. Stejně jako piniové oříšky jsou kalorické, ale mají také nízký obsah sacharidů a vysoký obsah bílkovin, takže mohou pomoci zahnat hlad.
Para ořechy jsou velmi bohaté na selen, antioxidant, který chrání buňky. Lidé s nedostatkem selenu mohou mít oslabené svaly. Pouhý jeden brazilský ořech vám poskytne denní dávku selenu.
8. Lískové oříšky
Lískové oříšky obsahují asi 5 gramů bílkovin na porci. Jsou bohaté na nenasycené tuky a jsou dobrým zdrojem mědi. Mědi ve stravě nepotřebujete mnoho, ale pokud jí nemáte dostatek, může to negativně ovlivnit růst svalů.
Lískové oříšky jsou bohaté na mangan, který pomáhá metabolizovat tuky a sacharidy a regulovat hladinu cukru v krvi.
9. Pekanové ořechy
Pekanové ořechy obsahují 3 gramy bílkovin na čtvrt šálku. Poskytují zdravé tuky, zejména kyselinu olejovou, která se nachází také v olivovém oleji a doporučuje se pro snížení rizika srdečních onemocnění. Pekanové ořechy obsahují více antioxidantů než jiné ořechy.
10. Makadamové ořechy
Makadamové ořechy obsahují asi 2 gramy bílkovin na porci a také poměrně velké množství zdravých tuků. Mají méně sacharidů než některé jiné ořechy, i když jsou poměrně kalorické. Tyto ořechy jsou dobrým zdrojem thiaminu a mohou snižovat hladinu cholesterolu. Odhaduje se, že 47 % tuku v makadamových ořeších tvoří kyselina olejová, která se nachází také v pekanových ořeších a olivovém oleji.