Účastní se více než 400 reakcí: 8 potravin, které obsahují důležitý vitamin

Foto: z veřejných zdrojů

Tento vitamin se podílí na více než 400 enzymatických reakcích, zejména na tvorbě energie, funkci mozku, zdraví kůže a nervové soustavy.

Niacin neboli vitamin B3 je důležitá mikroživina, která podporuje celkové zdraví organismu. Jeho nedostatek může způsobovat únavu, zažívací problémy a dokonce i deprese. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odbornice na výživu Olgy Bezugly.

Co je známo o niacinu

Tento vitamin se podílí na více než 400 enzymatických reakcích, zejména na tvorbě energie, funkci mozku a udržování zdravé kůže a nervového systému. Tělo dokáže niacin syntetizovat také z aminokyseliny tryptofanu.

Niacin je prospěšný v tom, že:

  • Je potřebný pro výrobu energie na buněčné úrovni (prostřednictvím NAD a NADP).
  • podporuje nervový systém a funkci mozku
  • podporuje normální stav pokožky
  • pomáhá snižovat únavu (při nedostatku)

Ve farmakologických dávkách může snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu.

Je důležité vědět, že mírný nedostatek niacinu se může projevovat únavou, podrážděností, nespavostí, bolestmi hlavy. V těžkých případech se rozvíjí pelagra: tři D – dermatitida, průjem, demence.

„Ve vysokých dávkách může niacin (kyselina nikotinová) způsobit tzv. niacinový flush – zarudnutí, horečku a mravenčení kůže. Není to nebezpečné, ale může to být nečekané,“ vysvětlil odborník na výživu.

Jaké potraviny obsahují

Vitamin B3 lze získat z potravin. Toto množství obsahuje 100 g výrobku:

  1. krůtí maso (vařené filé) – 10-13 mg
  2. tuňák (smažený, filet) – 10-18 mg
  3. tuňák v konzervě – 10-11 mg
  4. kuřecí řízek (vařený) – 10-13 mg
  5. hovězí maso (smažené) – 8-9 mg
  6. arašídy (pražené) – 12-14 mg
  7. žampiony portobello – 3-4 mg
  8. hovězí játra (smažená) – 13-15 mg

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | PENZION VULTURE HAVÍŘOV