Foto: z veřejných zdrojů
Tento vitamin se podílí na více než 400 enzymatických reakcích, zejména na tvorbě energie, funkci mozku, zdraví kůže a nervové soustavy.
Niacin neboli vitamin B3 je důležitá mikroživina, která podporuje celkové zdraví organismu. Jeho nedostatek může způsobovat únavu, zažívací problémy a dokonce i deprese. Informuje o tom RBC-Ukrajina s odkazem na instagramovou stránku odbornice na výživu Olgy Bezugly.
Co je známo o niacinu
Tento vitamin se podílí na více než 400 enzymatických reakcích, zejména na tvorbě energie, funkci mozku a udržování zdravé kůže a nervového systému. Tělo dokáže niacin syntetizovat také z aminokyseliny tryptofanu.
Niacin je prospěšný v tom, že:
- Je potřebný pro výrobu energie na buněčné úrovni (prostřednictvím NAD a NADP).
- podporuje nervový systém a funkci mozku
- podporuje normální stav pokožky
- pomáhá snižovat únavu (při nedostatku)
Ve farmakologických dávkách může snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu.
Je důležité vědět, že mírný nedostatek niacinu se může projevovat únavou, podrážděností, nespavostí, bolestmi hlavy. V těžkých případech se rozvíjí pelagra: tři D – dermatitida, průjem, demence.
„Ve vysokých dávkách může niacin (kyselina nikotinová) způsobit tzv. niacinový flush – zarudnutí, horečku a mravenčení kůže. Není to nebezpečné, ale může to být nečekané,“ vysvětlil odborník na výživu.
Jaké potraviny obsahují
Vitamin B3 lze získat z potravin. Toto množství obsahuje 100 g výrobku:
- krůtí maso (vařené filé) – 10-13 mg
- tuňák (smažený, filet) – 10-18 mg
- tuňák v konzervě – 10-11 mg
- kuřecí řízek (vařený) – 10-13 mg
- hovězí maso (smažené) – 8-9 mg
- arašídy (pražené) – 12-14 mg
- žampiony portobello – 3-4 mg
- hovězí játra (smažená) – 13-15 mg