Lékařští odborníci doporučují jíst borůvky a ořechy, které chrání mozek před nemocemi způsobenými stárnutím a udržují ho aktivní až do vysokého věku.
Pro výbornou paměť a soustředění do vysokého věku doporučují lékaři kombinaci těchto dvou potravin.
Lékařští odborníci doporučují jíst borůvky a ořechy, aby byl mozek chráněn před nemocemi souvisejícími s věkem a zůstal aktivní i ve stáří. Tyto dva produkty v tandemu působí jako přirozený štít proti kognitivním poruchám souvisejícím s věkem. Informoval o tom server RBC-Ukrajina s odkazem na stránku TikTok amerického doktora Karana Rajana.
Jaké výhody mají ořechy a borůvky pro zdraví mozku
Podle odborníka na lékařství se omega-3 mastné kyseliny obsažené v ořeších dokonale kombinují s polyfenoly z borůvek. Společně se tyto látky stávají silným ochráncem mozku před senilní ztrátou paměti a kognitivními poruchami.
Antioxidační sloučeniny obsažené v borůvkách snižují oxidační stres a vyrovnávají zánět v těle, což zabraňuje vzniku neurodegenerativních onemocnění.
Pokud budete borůvky konzumovat pravidelně, můžete zlepšit krátkodobou paměť a kognitivní funkce. A vitamin E a antioxidační sloučeniny obsažené ve vlašských ořeších snižují zánět a chrání mozkové buňky před poškozením.
Tyto potraviny můžete zařadit do svého jídelníčku nebo je jen pravidelně konzumovat. Pomůžete si tak udržet paměť a jasnou mysl a mnohonásobně snížíte riziko zhoršení kognitivních funkcí.
Jaké další potraviny jsou vhodné pro zdraví mozku a zlepšení kognitivních funkcí
Lékařští odborníci tvrdí, že správná výživa a mírné cvičení mohou zlepšit zdraví mozku a mentální funkce. Za nejlepší potraviny pro mozek jsou považovány ty, které podporují zdraví kardiovaskulárního systému.
Za nejzdravější potraviny pro funkci mozku a zlepšení kognitivních funkcí jsou považovány:
- Zelená listová zelenina – kapusta, špenát a brokolice.
- Tučné ryby – losos, makrela, sleď.
- Bobuloviny – borůvky a jahody.
- Nápoje – čaj a káva.