Foto: z otevřených zdrojů
Tato bezlepková obilovina je bohatá na bílkoviny, vlákninu a antioxidanty, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví srdce.
Čirok je zapomenutá obilnina, která se vrací na naše stoly. Tato bezlepková obilovina je bohatá na bílkoviny, vlákninu a antioxidanty, pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví srdce. Informuje o tom webový portál Real simple.
Co je čirok
Čirok je rostlina z čeledi obilovin. Díky své schopnosti růst a prospívat v suchých a suchem ohrožených oblastech světa, jako je Afrika a Indie, je v těchto místech základní plodinou.
Odbornice na výživu Elena Bakovichová uvedla, že čirok je ve skutečnosti pátou nejpěstovanější obilovinou na světě. Stejně jako mnoho jiných obilovin se i čirok vyrábí v několika různých formách, jako jsou celá zrna, krupice, mouka a dokonce i sušený, který se pak vaří jako popcorn.
V celých zrnech a kroupách se čirok podobá quinoe nebo kuskusu a má lahodnou oříškovou chuť.
Výhody čiroku
Čirok je bohatý na rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerální látky. Je bohatý na mikroživiny, jako je železo, hořčík, vitaminy skupiny B a draslík. Kromě toho v této obilovině najdete také významné množství mědi, fosforu, selenu, zinku a rostlinných sloučenin.
Zdraví tkání
1/2 šálku čiroku obsahuje 10 g bílkovin, které jsou nezbytné pro neustálý růst, obnovu a udržování různých tkání včetně svalů, orgánů, kůže, vlasů a krve.
Zdraví střev
Vysoký obsah vlákniny v této obilovině je rovněž prospěšný pro zdraví střev. 1/2 šálku čiroku obsahuje 6,5 g vlákniny, která podporuje trávení.
Čirok také obsahuje prebiotika a polyfenoly, které podle studií mohou vyživovat prospěšné střevní bakterie a napomáhat rozvoji střevního mikrobiomu.
Metabolické zdraví
Vláknina a bílkoviny jsou prospěšné pro zdraví metabolismu. Navíc pomáhají předcházet přejídání a udržovat zdravou tělesnou hmotnost. To následně pomáhá snižovat riziko progrese chronických onemocnění.
Tyto makroživiny také pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, což pomáhá při léčbě a prevenci metabolických poruch, jako je cukrovka 2. typu.
Zdraví srdce
Vláknina obsažená v čiroku, zejména rozpustná vláknina, se v tenkém střevě váže na cholesterol obsažený ve stravě a odstraňuje ho z těla, když jdeme na toaletu. To je důležité, protože vysoká hladina cholesterolu může vést k ateroskleróze neboli tvorbě plaků na žilách a tepnách.
Srdeční onemocnění jsou často důsledkem těchto nahromaděných látek v průběhu času.
Zdraví imunitního systému
Čirok obsahuje 12 základních vitaminů a minerálů, jako je zinek, selen a měď, které pomáhají podporovat zdravý imunitní systém.
Obsah rostlinných sloučenin a antioxidantů v této obilovině je také prospěšný pro posílení imunity. Antioxidanty pomáhají odstraňovat z těla volné radikály, které zvyšují riziko chronických onemocnění, jako je rakovina a srdeční choroby.
Zdraví kostí
Obsah hořčíku, fosforu a draslíku v čiroku pomáhá budovat a udržovat pevnost kostí. Toho je dosaženo snížením úbytku kostní hmoty.
Obsahuje čirok lepek
Další důležitou zdravotní výhodou čiroku je, že je zcela bezlepkový.
To znamená, že lidé s celiakií nebo citlivostí na lepek mohou využívat všechny nutriční výhody této obiloviny bez obav z nežádoucích účinků.
Jak vařit
Kroupy propláchněte ve studené vodě, abyste je zbavili prachu a přebytečného škrobu. Poté čirok namočte na 6-8 hodin nebo přes noc do vody – tím se zkrátí doba vaření a zrna změknou. Pokud nemáte čas, můžete vařit i bez namáčení, jen vařte déle.
Do hrnce nasypte propláchnuté kroupy, přidejte 3-4 šálky vody a sůl. Dejte na silný oheň a přiveďte k varu.
Vařte 45-60 minut, dokud nejsou zrna měkká, ale pevná. Pokud po vaření zůstane voda, slijte ji přes cedník. Podávejte jako přílohu, přidávejte do salátů nebo vařte se zeleninou.