Káva i čaj mohou být prospěšné – hlavní je zachovat míru a zvolit správné přísady.
Káva nebo čaj – věčné dilema každého člověka po ránu. Oba nápoje mají své výhody, ale zda je mezi nimi v otázkách zdraví nesporný lídr, se pokusíme zjistit.
Pro mnoho lidí je volba mezi šálkem silné kávy a aromatickým čajem nejen otázkou chuti, ale také zdravotního hlediska. Real Simple se však pokusil odpovědět na otázku, který z těchto nápojů je pro tělo skutečně zdravější, a porovnal kávu a čaj v hlavních ukazatelích: obsahu kofeinu, vlivu na zdraví, schopnosti snižovat stres a také zvážil možná rizika a rozšířené mýty.
Co mají káva a čaj společného
Káva i čaj:
- káva i čaj obsahují kofein, stimulant, který zlepšuje pozornost, soustředění a bdělost;
- jsou bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením;
- mohou posilovat kardiovaskulární systém;
- při umírněné konzumaci pomáhají snižovat riziko některých chronických onemocnění.
Mají však různé druhy antioxidantů a příbuzných látek a velmi rozdílné účinky na nervový systém.
Káva: rychlá dávka energie a vážné výhody
Výhody:
- Více kofeinu dodávajícího rychlý příval energie.
- Zlepšuje koncentraci, pozornost a náladu.
- Má protizánětlivé účinky.
- Souvisí se sníženým rizikem cukrovky II. typu a kardiovaskulárních onemocnění.
- Může podporovat zdraví střev díky polyfenolům.
Nevýhody:
- Může způsobit úzkost nebo nespavost, zejména u citlivých osob.
- Zvyšuje kyselost žaludku – nedoporučuje se při gastritidě nebo refluxu.
Nadměrná konzumace (více než 400 mg kofeinu denně) může vést k:
- bolesti hlavy,
- třes,
- zrychlený srdeční tep,
- Závislosti.
Čaj: mírnější účinek, méně stresu
Výhody:
Obsahuje méně kofeinu než káva:
- černý čaj – 50 mg/šálek,
- zelený čaj – 30 mg,
- bylinný – téměř 0 mg.
Obsahuje L-theanin, aminokyselinu, která snižuje stres a zároveň udržuje koncentraci.
Zelený čaj je bohatý na silné antioxidanty (polyfenoly) – pomáhá v boji proti rakovinným buňkám a kardiovaskulárním onemocněním. Vhodný pro osoby s vysokou úzkostí nebo problémy se spánkem.
Bylinné čaje (heřmánkový, mátový, rooibos) – přírodní uklidňující prostředky bez kofeinu.
Nevýhody:
- Méně povzbuzující, pokud potřebujete rychlý příval energie.
- Některé čaje mohou ovlivnit vstřebávání železa, proto by se neměly pít bezprostředně po jídle (zejména u těhotných žen a žen s anémií).
Antioxidanty: co dělají
Antioxidanty neutralizují volné radikály, které poškozují buňky a přispívají ke stárnutí, rakovině a chronickým onemocněním. Káva i čaj jsou vynikajícími zdroji těchto prospěšných látek:
- Káva – kyseliny chlorogenové;
- Čaj – katechiny, polyfenoly, flavonoidy.
Přídatné látky: jak ovlivňují prospěšnost
Dávejte si pozor na to, co přidáváte do svého nápoje:
- Cukr – zvyšuje riziko cukrovky a obezity;
- Těžká smetana/mléko – zvyšuje hladinu cholesterolu;
- Šlehačka, ochucené sirupy – kalorie navíc bez přínosu.
Lepší alternativy:
- Med nebo kokosový cukr jsou přírodní sladidla;
- Mandlové nebo ovesné mléko – neslazené nízkotučné mléko;
- Odstředěné mléko – lehký a šetrný přídavek.
Co si vybrat
Kávu si vyberte, pokud:
- potřebujete rychle dodat energii;
- máte nízký krevní tlak nebo jste ospalí;
- nemáte žaludeční potíže nebo potíže se spánkem.
Čaj si vyberte, pokud:
- máte sklon k úzkosti, nespavosti nebo hypertenzi;
- touha po plynulém soustředění bez nadměrného vzrušení;
- ocenit antioxidační účinky nebo zvolit varianty bez kofeinu.
Káva i čaj mohou být prospěšné – klíčem je střídmost a výběr správných doplňků. V ideálním případě tyto nápoje střídejte podle svých potřeb, denní doby a pohody. Káva ráno pro získání energie, zelený čaj odpoledne pro soustředění a bylinkový čaj večer pro zklidnění.