Čaj nebo káva: který nápoj je prospěšný pro vaše zdraví

Káva i čaj mohou být prospěšné – hlavní je zachovat míru a zvolit správné přísady.

Káva nebo čaj – věčné dilema každého člověka po ránu. Oba nápoje mají své výhody, ale zda je mezi nimi v otázkách zdraví nesporný lídr, se pokusíme zjistit.

Pro mnoho lidí je volba mezi šálkem silné kávy a aromatickým čajem nejen otázkou chuti, ale také zdravotního hlediska. Real Simple se však pokusil odpovědět na otázku, který z těchto nápojů je pro tělo skutečně zdravější, a porovnal kávu a čaj v hlavních ukazatelích: obsahu kofeinu, vlivu na zdraví, schopnosti snižovat stres a také zvážil možná rizika a rozšířené mýty.

Co mají káva a čaj společného

Káva i čaj:

  • káva i čaj obsahují kofein, stimulant, který zlepšuje pozornost, soustředění a bdělost;
  • jsou bohaté na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením;
  • mohou posilovat kardiovaskulární systém;
  • při umírněné konzumaci pomáhají snižovat riziko některých chronických onemocnění.

Mají však různé druhy antioxidantů a příbuzných látek a velmi rozdílné účinky na nervový systém.

Káva: rychlá dávka energie a vážné výhody

Výhody:

  1. Více kofeinu dodávajícího rychlý příval energie.
  2. Zlepšuje koncentraci, pozornost a náladu.
  3. Má protizánětlivé účinky.
  4. Souvisí se sníženým rizikem cukrovky II. typu a kardiovaskulárních onemocnění.
  5. Může podporovat zdraví střev díky polyfenolům.

Nevýhody:

  • Může způsobit úzkost nebo nespavost, zejména u citlivých osob.
  • Zvyšuje kyselost žaludku – nedoporučuje se při gastritidě nebo refluxu.

Nadměrná konzumace (více než 400 mg kofeinu denně) může vést k:

  1. bolesti hlavy,
  2. třes,
  3. zrychlený srdeční tep,
  4. Závislosti.

Čaj: mírnější účinek, méně stresu

Výhody:

Obsahuje méně kofeinu než káva:

  • černý čaj – 50 mg/šálek,
  • zelený čaj – 30 mg,
  • bylinný – téměř 0 mg.

Obsahuje L-theanin, aminokyselinu, která snižuje stres a zároveň udržuje koncentraci.

Zelený čaj je bohatý na silné antioxidanty (polyfenoly) – pomáhá v boji proti rakovinným buňkám a kardiovaskulárním onemocněním. Vhodný pro osoby s vysokou úzkostí nebo problémy se spánkem.

Bylinné čaje (heřmánkový, mátový, rooibos) – přírodní uklidňující prostředky bez kofeinu.

Nevýhody:

  1. Méně povzbuzující, pokud potřebujete rychlý příval energie.
  2. Některé čaje mohou ovlivnit vstřebávání železa, proto by se neměly pít bezprostředně po jídle (zejména u těhotných žen a žen s anémií).

Antioxidanty: co dělají

Antioxidanty neutralizují volné radikály, které poškozují buňky a přispívají ke stárnutí, rakovině a chronickým onemocněním. Káva i čaj jsou vynikajícími zdroji těchto prospěšných látek:

  • Káva – kyseliny chlorogenové;
  • Čaj – katechiny, polyfenoly, flavonoidy.

Přídatné látky: jak ovlivňují prospěšnost

Dávejte si pozor na to, co přidáváte do svého nápoje:

  1. Cukr – zvyšuje riziko cukrovky a obezity;
  2. Těžká smetana/mléko – zvyšuje hladinu cholesterolu;
  3. Šlehačka, ochucené sirupy – kalorie navíc bez přínosu.

Lepší alternativy:

  • Med nebo kokosový cukr jsou přírodní sladidla;
  • Mandlové nebo ovesné mléko – neslazené nízkotučné mléko;
  • Odstředěné mléko – lehký a šetrný přídavek.

Co si vybrat

Kávu si vyberte, pokud:

  1. potřebujete rychle dodat energii;
  2. máte nízký krevní tlak nebo jste ospalí;
  3. nemáte žaludeční potíže nebo potíže se spánkem.

Čaj si vyberte, pokud:

  • máte sklon k úzkosti, nespavosti nebo hypertenzi;
  • touha po plynulém soustředění bez nadměrného vzrušení;
  • ocenit antioxidační účinky nebo zvolit varianty bez kofeinu.

Káva i čaj mohou být prospěšné – klíčem je střídmost a výběr správných doplňků. V ideálním případě tyto nápoje střídejte podle svých potřeb, denní doby a pohody. Káva ráno pro získání energie, zelený čaj odpoledne pro soustředění a bylinkový čaj večer pro zklidnění.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | PENZION VULTURE HAVÍŘOV