Jak uvařit lahodnou rýži: tajemství vaření křehkého pokrmu

Bez ohledu na to, jaký druh rýže používáte, existují určité tipy, které vám pomohou připravit chutný pokrm.

Poradíme vám, jak správně uvařit rýži, aby byla křehká, chutná a zdravá. Jak vařit dlouhozrnnou, kulatou, hnědou a divokou rýži. Jak vařit rýži v multicookeru, jak vařit rýži na sushi.

Základ všeho: příprava rýže

Pokud vás zajímá otázka, jak uvařit rýži, aby se rozpadla, je důležité si uvědomit: nejprve musí být kroupy správně uvařené. A zde vám pomůže následující návod:

  • Rýži 5-7krát propláchněte pod tekoucí vodou. Tímto způsobem snížíte množství škrobu, který je příčinou mimořádné lepivosti hotového pokrmu. Chcete-li si oplachování rýže zjednodušit, použijte síto.
  • Chcete-li rýži uvařit dvakrát rychleji, můžete ji před vařením namočit do čisté vody a nechat ji 40-60 minut odstát. V tomto případě budete muset během vaření přilévat méně tekutiny, aby uvařená rýže nebyla příliš lepkavá.
  • Pokud připravujete rizoto nebo vaříte rýži na sushi, neměli byste kroupy příliš dlouho proplachovat. Stačí jedno nebo dvě opakování

Nádobí na vaření

Pro vaření rýže je třeba zvolit správné nádobí. Hlavní je zde přítomnost pokličky. Koneckonců se doporučuje vařit ji v plně uzavřené nádobě.

Aby byla teplota uvnitř rovnoměrně rozložena, vezměte si na rýži hrnec, velkou pánev nebo pánev na smažení se silným dnem. Pokud potřebujete uvařit kroupy na pilaf, pak byste měli zvolit kotlík.

Skvělou volbou pro přípravu krupicové rýže je tlakový hrnec nebo parní hrnec Multicooker. Tyto moderní přístroje změnily chápání způsobu vaření rýže při zachování všech jejích cenných vlastností.

Jak uvařit rýži v tlakovém hrnci multicooker?

Nejprve je třeba vybrat správný druh rýže. V tomto případě je nejlepší rýže vařená v páře nebo dlouhozrnná rýže.

  1. Nejprve ji musíte propláchnout. Tímto způsobem získáte v multicookeru určitě drobivou rýži.
  2. Dalším důležitým bodem je poměr rýže a vody.
  3. Na dva šálky rýže budete potřebovat 4 šálky tekutiny.
  4. Nezapomeňte do ní najednou přidat sůl, oblíbené koření a malý kousek másla.

Pro přípravu rýže v multicookeru doporučujeme použít režim „Pilaf“.

Jak vařit rýži: poměry vody a zrn

Ne každá hospodyňka ví, jak správně uvařit rýži, aby byl pokrm křehký a chutný. Tradiční poměry pro rýži jsou následující: na 1 šálek zrna jsou potřeba 2 šálky vody. Ale ne vše je tak jednoznačné, protože je třeba věnovat pozornost druhu rýže. Pro každý druh rýže by měly být poměry rýže a vody následující:

  • vařená v páře – 1 šálek rýže na 2 tekutiny;
  • dlouhozrnná – 1 šálek rýže vyžaduje 1,5 až 2 šálky vody na 1 šálek krupice;
  • divoká – 1 šálek rýže vyžaduje 3 šálky tekutiny;
  • hnědá – 1 šálek rýže vyžaduje 2,5 až 3 šálky vody;
  • kulatá – stejný poměr rýže a vody jako u hnědé rýže;
  • rýže basmati – na jeden šálek rýže připadá 1,5 šálku vody;
  • jasmínová rýže – na 1 šálek rýže je třeba 1,5-1,7 tekutiny.

Hospodyňky často zajímá, jak se vaří tekutá rýžová kaše na mléce. K tomu je třeba zvýšit množství vody na 6 šálků. A pro přípravu rýže na sushi, která by měla být poměrně viskózní, je třeba na jeden díl zrn vzít alespoň 4 šálky vody.

Jak dlouho vařit rýži v závislosti na odrůdě

Otázka, jak dlouho vařit rýži, aby byla křehká a chutná, zajímá každého. Hlavní roli zde hrají druhy rýže:

  1. dlouhá nebo bílá kulatá rýže by se měla vařit asi 20 minut;
  2. hnědá nebo hnědá rýže se vaří 30-40 minut;
  3. divoká rýže by se měla vařit nejméně 60 minut;
  4. a rýže vařená v páře se může vařit 20-30 minut.

Neméně důležitým faktorem ovlivňujícím délku vaření rýže je zvolené nádobí. Pokud použijete hrnec, běžná bílá rýže se v něm bude vařit asi 20 minut, ale na pánvi bude hotová za 15 minut. Pokud budete rýži vařit v multifunkčním hrnci, bude doba vaření minimálně půl hodiny.

Jak uvařit rýži na sushi

Nejdříve je třeba zvolit odrůdu. Rýže na sushi by měla být lepkavá, ale ne jen převařená rýžová kaše. Nejlepší jsou druhy s vysokým obsahem škrobu, například kulatozrnná rýže. Jak ji uvařit? V první řadě nezapomeňte na propláchnutí zrn. To provádějte pouze ve studené vodě, protože horká voda může rýži zkazit, protože z ní vyplaví všechen potřebný škrob.

Jak uvařit rýži na sushi – pomůže vám následující návod:

  • Před vařením rýže na sushi je třeba ji také na chvíli namočit. Díky tomu budou zrnka ještě měkčí.
  • Zalijte ji vodou v poměru 1:1 a nechte ji 15 minut odstát.
  • Rýži na sushi uvařte ve stejné vodě, ve které jste ji namočili.
  • Vezměte si hrnec se silným dnem a nezapomeňte na nízkou teplotu – rýže se pak nepřipálí.
  • Během vaření nezvedejte pokličku, jinak se skupina rýže příliš rozvaří.
  • Jak dlouho vaříte rýži na sushi? Obvykle to netrvá déle než 20 minut.
  • Poté je třeba vypnout ohřev a rýži nechat pod pokličkou dalších 10 minut.

Pokud se pokoušíte uvařit tento japonský pokrm poprvé a nevíte, jak uvařit rýži na sushi, je dobré si uvědomit, že proces chlazení je velmi důležitý. Mělo by se provádět v dřevěné nebo skleněné míse.

Je také nutné nejen vědět, jak uvařit rýži na sushi, ale také připravit speciální zálivku z rýžového octa, cukru a soli, která pomůže vychladlým zrnkům dobře držet tvar a nerozpadat se.

Jak uvařit rýži na přílohu: dva způsoby

Existuje mnoho způsobů vaření rýže. My vám povíme o dvou z nich, které jsou mezi hospodyňkami nejoblíbenější.

Tradiční

Tento způsob je vhodný pro dlouhozrnnou nebo kulatou rýži, nebo pokud ji budete používat jako přílohu. Na přípravu tří porcí pro rodinu budete potřebovat:

  1. 1 šálek rýže;
  2. 1,5 šálku vody;
  3. sůl a máslo.
  4. Postup je následující:

Nejprve se do nádoby nalije voda a přivede se k varu. Rýže se propláchne pod tekoucí vodou, až zprůhlední. Když se voda vaří, osolí se a rýže se přidá do hrnce. Poté se ztlumí oheň, nádoba se přikryje pokličkou a čeká se, dokud se tekutina zcela neodpaří (asi 20 minut).

Poté je třeba vypnout varnou desku a nechat uvařenou rýži 10 minut pod pokličkou. Nezapomeňte ji ochutit máslem.

Aby rýže nebyla křehká, nedoporučuje se během vaření otevírat pokličku a kroupy míchat.

Jak vařit rýži v páře?

Po 20 minutách, kdy se voda vyvaří, můžete sundat pokličku a kaši ihned přendat na talíře.

Tento způsob je vhodný i pro hnědou rýži. Doba vaření však bude delší – až 35 minut.

Pražení v oleji

Tento způsob lze použít s jakýmkoli druhem rýže, ale jasmínová a basmati jsou chutnější. Samotný olej způsobuje, že je pokrm velmi křehký. Je třeba vzít šálek rýže, 1,5 šálku vody, máslo nebo olivový olej. Postup, jak uvařit lahodnou rýži s předsmažením, vypadá následovně:

  • Rýži důkladně propláchneme;
  • v konvici nebo hrnci se uvaří voda;
  • v pánvi se silným dnem rozehřejeme olej nebo máslo, přidáme do něj propláchnutou rýži (můžeme ji ihned osolit);
  • kroupy se smaží 2 minuty – nezapomeňte rýži neustále míchat;
  • přidá se vroucí voda, pánev s rýží se přikryje pokličkou;
  • jak dlouho se smažená rýže vaří, závisí na druhu, ale ne méně než 20 minut (ujistěte se, že se voda zcela vsákne do rýže);
  • Rýži nechte asi 10 minut louhovat.

Jak uvařit křupavou rýži: užitečné tipy pro všechny druhy rýže

Bez ohledu na to, jaký druh rýže používáte, existují určité tipy, které vám pomohou uvařit chutný pokrm:

  1. Za nejoblíbenější pro přípravu křehké kaše je považována dlouhozrnná rýže;
  2. Pokud chcete uvařit bohatou přílohu, měli byste přidat koření (nejčastěji šafrán, hřebíček, kardamom, kari, skořici) ve fázi vaření rýže nebo po jeho dokončení;
  3. Během vaření se nedoporučuje rýži míchat, měla by se vařit pouze na mírném ohni, jinak tekutina rychle uniká a zrnka zůstávají nedovařená;
  4. pokud do nádoby, ve které se rýže vaří, přidáte lžíci slunečnicového oleje, můžete připravit chutnou rýži do salátů.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | PENZION VULTURE HAVÍŘOV