Na jakém oleji nejlépe smažit: 4 nejpoužitelnější varianty

Zdravé oleje obsahují prospěšné látky, jako jsou antioxidanty, a jsou stabilní při vysokých teplotách vaření.

Mnozí z nás mají doma několik druhů olejů, které používají v různých receptech. Přesto je výběr správných olejů pro smažení důležitý jak pro chuť, tak pro zdraví, zejména pokud jde o vaření na vysokém ohni. Portál VerywellHealth uvedl čtyři nejzdravější oleje, které lze při vaření používat, a čtyři, kterým je vhodné se vyhnout.

Zdravé oleje na vaření mají obvykle vysoký obsah nenasycených tuků, jako jsou mononenasycené a omega-3 mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a snižují záněty. Obsahují také prospěšné látky, jako jsou antioxidanty, a jsou stabilní při vysokých teplotách vaření, takže jsou bezpečnější pro pravidelné používání.

1. olivový olej

Olivový olej je bohatý na zdravé mononenasycené tuky, zejména kyselinu olejovou, omega-9 mastnou kyselinu spojovanou se zdravím srdce a snížením zánětů. Olivový olej je také bohatý na antioxidanty, zejména vitamin E a polyfenoly, které pomáhají chránit buňky před stresem, který může vést k jejich poškození a onemocnění.

Díky kouřovému bodu kolem 190-210 stupňů je olivový olej vhodný pro různé způsoby vaření, včetně smažení a pečení. Nejlépe se však připravuje na nízkém až středním ohni, aby si zachoval své výživné vlastnosti.

2. Avokádový olej

Avokádový olej je také bohatý na kyselinu olejovou, takže je vhodnou volbou pro udržení zdraví srdce a snížení zánětů. Obsahuje také vitaminy E a K a lutein, antioxidant, který je známý především pro své účinky na zdraví očí.

avokádový olej má vysoký bod zakouření (asi 270 stupňů), a proto je výbornou volbou pro přípravu pokrmů při vysokých teplotách, jako je smažení a grilování.

3. Sezamový olej

Sezamový olej je bohatým zdrojem polynenasycených tuků a antioxidantů. Obsahuje zejména sezamolin a sezamin, které pomáhají snižovat vysokou hladinu cholesterolu a podporují zdraví srdce. Sezamový olej obsahuje také vitaminy E a K, které přispívají k jeho celkovému zdraví.

Kouřový bod sezamového oleje se pohybuje od 175 do 230 stupňů – v závislosti na tom, zda je rafinovaný nebo nerafinovaný – a je tak univerzální pro různé způsoby přípravy pokrmů, od smažení až po posypání.

4. Světlicový olej

Má vysoký obsah polynenasycených tuků, včetně omega-6 mastných kyselin, které mohou přispět k udržení zdraví srdce a normální hladiny cholesterolu. Stejně jako ostatní oleje na vaření obsahuje také vitamin E.

Světlicový olej má bod zakouření přibližně 175 stupňů, a proto je ideální pro vysokoteplotní způsoby vaření, jako je smažení, dušení a pečení, aniž by byly ohroženy jeho nutriční vlastnosti.

Nezdravé oleje mají často vysoký obsah nasycených nebo transmastných kyselin, jsou silně zpracované a náchylné k oxidaci, při níž vznikají škodlivé sloučeniny a která přispívá k zánětům a srdečním onemocněním.

Nezdravé oleje: seznam

1. Rybí olej nebo olej z mořských řas

Tyto oleje jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, ale mají nízký bod zakouření, takže jsou nevhodné pro vysokoteplotní metody vaření.

2 – Lněný olej

Lněný olej je velmi výživný, ale má také nízký bod zakouření, což může při zahřátí vést k oxidaci a hořkosti.

3. Palmový olej

Přestože má palmový olej mírný bod zakouření, může se stát nezdravým, je-li vystaven vysokým teplotám, zejména pokud je nerafinovaný.

4. Olej z vlašských ořechů

Tento olej je aromatický a bohatý na omega-3 (zejména ALA), ale má nízký bod zakouření, takže je vhodný spíše pro použití do dresinků než na vaření.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | PENZION VULTURE HAVÍŘOV