Citronová omáčka je ideální k masovým pokrmům a salátovým zálivkám.
Aromatická citronová omáčka je ideální pro teplé i studené pokrmy z ryb, mořských plodů a drůbeže. Lze ji také použít jako zálivku na saláty místo nudné majonézy.
Jasná pikantní chuť, svěží vůně a snadná příprava učiní tento recept vaším oblíbeným. S touto omáčkou se známé produkty odhalí novým způsobem.
Citronová omáčka na rybí a bujónové saláty
Složení: 1:
- citron – 1 ks;
- kuřecí nebo zeleninový vývar – 250 ml;
- mléko – 250 ml;
- máslo – 50 g;
- mouka – 2,5 lžíce;
- cukr – špetka;
- sůl – 1 lžička;
- mletý bílý pepř podle chuti;
- bílé víno – 50 ml (nepovinné).
Příprava:
- Citron opláchněte a otřete škrabkou. Kůru odstraňte jemným struhadlem a z dužiny vymačkejte šťávu.
- V pánvi na středním plameni rozpusťte máslo, přesejte mouku přes síto a promíchejte. Poté za stálého míchání přilijte horký vývar a teplé mléko.
- Snižte teplotu na minimum a ještě několik minut povařte. Nezapomeňte neustále míchat.
- Přidejte omáčku a citronovou kůru, sůl, cukr, koření a případně víno. Hotovou citronovou zálivku na salát nechte vychladnout, aby zhoustla.