Foto: z otevřených zdrojů
Poradíme vám, jak doma správně nasolit ryby, aby byly neuvěřitelně chutné a aromatické.
Těchto několik tipů vám pomůže nasolit ryby, které budou mnohonásobně chutnější než z obchodu.
Poradíme vám, jak správně nasolit ryby doma, aby byly neuvěřitelně chutné a aromatické. Píše o tom zdroj Rádio Trek.
Jaký druh ryby a soli je lepší zvolit pro domácí solení
- Ryby. V podstatě můžete vzít jak říční, tak mořské ryby – štiku, kapra, sledě, makrelu, lososa atd. Hlavní je, aby byla čerstvá, pokud možno je lepší zvolit právě ulovenou nebo tu, která byla uložena v lednici maximálně dva dny. Pokud byl produkt zmrazen, rozmrazujte ho pouze v chladničce. V opačném případě by se zkazila struktura a ryba by se po nasolení rozpadla.
- Solení: V případě, že se jedná o rybu, která je určena k nasolení, je nutné ji nasolit. Profesionální kuchaři doporučují používat sůl Svan, protože neobsahuje nečistoty a má dokonalou krystalickou strukturu. Taková sůl zachovává přirozenou chuť ryby a zároveň ji činí sytější a aromatičtější.
Jaké jsou způsoby solení ryb
Existují dva způsoby solení ryb – nasucho a ve slaném nálevu. Volba způsobu závisí na individuálních preferencích.
- Solení ryb nasucho. Tento způsob solení vyžaduje 2 polévkové lžíce soli a lžičku cukru na kilogram ryb. Směs soli a cukru by měla být rovnoměrně rozprostřena po celém povrchu výrobku zvenčí i zevnitř, pokud není ryba naporcovaná. Poté by se ryba měla vložit do nádoby a na 12 hodin poslat do chladničky. Pro dosažení bohatší chuti lze rybu solit 24 hodin.
- Ryby ve slaném nálevu. Nejprve je třeba připravit nálev. Na litr vody je třeba vzít 60-80 g soli a 15 g cukru, bobkový list, zrnka pepře, koriandr a kopr. Koření dodá rybě bohatou kořeněnou chuť a vůni. Kilo ryby vložte do sklenic nebo nádob a zalijte nálevem, nádoby uzavřete víčky a pošlete na 1-2 dny do lednice.
Užitečné tipy
- Před konzumací je třeba ryby omýt čistou vodou, aby se odstranila přebytečná sůl, a osušit papírovými ručníky.
- Rybu lze ponechat v nálevu déle, než je doporučená doba, aby získala výraznou kořeněnou chuť.
- Hotové ryby by se neměly skladovat déle než 5 dní.