Snadno si ho vyrobíte doma a rafinovanost, kterou dodá i těm nejjednodušším surovinám, překvapí vás i vaše hosty.
Pokud chcete svým pokrmům dodat nejen chuť, ale i skutečný charakter, je ochucené máslo vaším novým kulinářským tajemstvím. Jeho domácí výroba je snadná a rafinovanost, kterou dodá i těm nejjednodušším ingrediencím, překvapí vás i vaše hosty.
Šéfkuchař Roman Emets se podělil o dvě své oblíbené varianty oleje – uzený a zelený. Hodí se k zálivce salátů, krutonů, pečené zeleniny, těstovin, masa nebo ryb. Skvěle vypadají i v lahvích na kuchyňské poličce.
Uzené máslo – pro znalce hluboké chuti
Složení
- Olivový olej 100 ml
- Slunečnicový olej (rafinovaný) 100 ml
- Uzená paprika 1 polévková lžíce.
Příprava
- V malém hrnci nebo na pánvi smíchejte oba oleje.
- Zahřejte je na mírném ohni na teplotu asi 60 °C. Pokud nemáte teploměr, použijte „prstový test“: pokud je již horký na dotek, ale ještě ne opařený, je čas scedit.
- Máslo rozdělte na polovinu.
- K jedné části přidejte uzenou papriku a promíchejte.
- Přikryjte a nechte louhovat 1 hodinu při pokojové teplotě.
- Přecedíme přes gázu nebo kávový filtr a přelijeme do láhve.
Kam přidat
Ideální ke grilovaným pokrmům, pečené zelenině, bramborám, steakům nebo pikantním salátům.
Zelený olej – svěží a aromatický jako jaro
Složení
- Olivový olej 100 ml
- Slunečnicový olej 100 ml
- Petrželová nať (čerstvá) 50 g
Příprava
- Zopakujte krok předehřátí: olejovou směs zahřejte na 60 °C a stáhněte z ohně.
- Čerstvou petrželku vložte do mísy mixéru a zalijte ji horkým olejem (200 ml).
- Směs šlehejte, dokud nebude co nejhomogennější – asi 2-3 minuty.
- Přecedíme přes síto se sýrovým plátnem nebo utěrkou – necháme olej 2-3 hodiny odkapávat.
- Nalijte do skleněné láhve a uchovávejte v chladničce až týden.
Kde používat
Krémové polévky, zelené saláty, zeleninové přesnídávky, zapečené cukety nebo třeba toasty s vejci – zelené máslo vše ochutí a esteticky zpříjemní.