Chlebíčky smažte na suché pánvi bez oleje, nezapomeňte je nahoře hojně potřít máslem.
K snídani nebo večeři připravíme placičky s jemnou náplní z bramborové kaše a brynzy. Těsto se připravuje bez droždí, ale jsou měkké a vzdušné a náplň je chutná a vydatná.
Placičky smažte na suché pánvi bez oleje, nezapomeňte je na povrchu hojně potřít máslem.
Recept
Složení:
- Kefír – 250 ml;
- pšeničná mouka – 300 gr;
- jedlá soda – 0,5 lžičky;
- sůl – špetka.
- Na nádivku:
- brambory – 300 gr;
- brynza – 250 g;
- mletý černý pepř;
- sůl;
- máslo – 50 g (na vymazání).
Příprava:
- Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na čtyři kusy a vařte je v osolené vodě 20 minut od bodu varu.
- Brynzu nastrouháme na hrubém struhadle.
- Brambory scedíme, rozmačkáme šťouchadlem, přidáme brynzu, mletý černý pepř, osolíme, promícháme a necháme mírně vychladnout.
- Do teplého kefíru přidáme jedlou sodu, promícháme a necháme 5-10 minut odležet. Po částech přisypeme sůl a prosátou mouku a vypracujeme vláčné těsto, které přikryjeme potravinovou fólií a necháme 15 minut odležet. Těsto rozdělíme na stejné díly a vyválíme do kuličky.
- Na pracovní ploše poprášené moukou rozválíme každou kuličku těsta na kulatou, nepříliš tenkou placku, do středu položíme náplň, okraje těsta zvedneme a utěsníme a opatrně, aby se těsto netrhalo, rozválíme válečkem na tenkou placku.
- Rozpalte suchou pánev a každý chlebíček osmažte na středním ohni z obou stran dozlatova. Potřete každý chlebíček máslem a naskládejte na sebe.
- Rozkrojte na čtyři díly a podávejte horké se zakysanou smetanou nebo jogurtem.
Tipy:
- Chléb se během pečení nafoukne, propíchněte ho z boku špejlí.
- Použijte libovolný druh sýra.
- V případě potřeby můžete do nádivky přidat bylinky.