Kimči: recept na tradiční korejské jídlo

Foto: z otevřených zdrojů

Kimči je nejen chutné, ale i zdravé

Kimči není jen jídlo. Je to symbol korejské kuchyně, kulturní prvek a skutečná superpotravina. Kvašené zelí s pikantní omáčkou už dávno dobylo svět svou chutí, zdravotními účinky a všestranností. A co je nejlepší, kimči si můžete snadno připravit doma a přizpůsobit si jeho pálivost podle sebe. Na stránce evgeniakarpa vyprávěli o osvědčeném receptu, jeho obměně, výhodách a skladování tohoto chutného zelí.

Kimči je tradiční korejský pokrm z kvašeného (kysaného) zelí se zeleninou, ochucený česnekem, zázvorem, chilli papričkami, rybí nebo krevetovou omáčkou. Chuť je jasně kyselá, vůně pikantní a textura křupavá.

V Koreji se kimči podává ke každému jídlu. Existují stovky variant: s ředkvičkami, okurkami, zelenou cibulí a dokonce i s jablky. Nejznámější variantou je kimči z pekingského zelí.

Recept

Složení

  • Pekingské zelí 4-5 hlávek
  • Sůl 2 lžíce
  • Cukr 2 lžíce
  • Mrkev 100 g
  • Daikon nebo ředkvička 100 g
  • Zelená cibule 100 g

Pálivá omáčka

  • Česnek (čerstvý) 50 g
  • Zázvor 50 g
  • Mleté suché chilli 50 g
  • Ančovičky 20 g
  • Ústřicová omáčka 1 lžička
  • Sójová omáčka 50 g
  • Voda 50 g
  • Rýžová mouka 2 polévkové lžíce

Příprava

  1. Zelí rozkrojte na poloviny nebo čtvrtiny.
  2. Smíchejte sůl a cukr a každý zelný list touto směsí dobře posypte.
  3. Zelí vložte do nádoby nebo mísy a přikryjte potravinovou fólií.
  4. Nechte při pokojové teplotě 24-48 hodin (v horkém počasí 24 hodin, v chladném až dvě hodiny).
  5. Po 1-2 dnech zelí propláchněte ve studené vodě a dobře vymačkejte.
  6. Smíchejte nastrouhanou mrkev, daikon a zelí.
  7. V mixéru rozmělněte česnek, zázvor, chilli, ančovičky, sójovou omáčku, ústřicovou omáčku, vodu a rýžovou mouku na hladkou pastu. Pokud chcete méně pálivé, snižte množství chilli.
  8. Zeleninu přidejte k zelí.
  9. Přilijte pálivou omáčku a důkladně promíchejte (je vhodné to dělat v rukavicích).
  10. Zelí v omáčce nechte 24 hodin při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě nebo sklenici.
  11. Po 24 hodinách přemístěte kimči do chladničky.
  12. Dokonalá chuť se projeví po 10-14 dnech fermentace.

Kimči je nejen chutné, ale také zdravé. Snadno si ho vyrobíte doma, aniž byste museli utrácet příliš mnoho peněz. Jakmile si kimči jednou připravíte, už si svou kuchyni bez tohoto pikantního, křupavého zelí nebudete umět představit. Experimentujte s chutěmi a vychutnejte si chuť Koreje doma.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | PENZION VULTURE HAVÍŘOV