Foto: z otevřených zdrojů
Sýrová ovesná kaše není jen novou snídaní, ale skutečným gastronomickým experimentem, který se může snadno stát vaším oblíbeným ranním rituálem.
Zapomeňte na chvíli na obvyklou sladkou ovesnou kaši s ovocem a medem. Pokud chcete k snídani něco nového – slaného, krémového, a přitom zdravého – zkuste sýrovou ovesnou kaši. Je to výživná, chutná a zajímavá alternativa, která vás zasytí na dlouhé hodiny.
Nápad přidávat do ovesné kaše sýr je v Evropě oblíbený už dlouho a nyní se aktivně prosazuje i na Ukrajině. Recept je založen na klasických surovinách, které snadno seženete v každém supermarketu, a příprava zabere jen 15-20 minut. Recept na krémovou pochoutku jsme vám prozradili na stránce Chutné příběhy.
Recept
Složení:
- Ovesné vločky (vločky) 250g
- Voda 500ml
- Mléko 100 ml
- Smetanový sýr (ideální je smetanový sýr Philadelphia) 100 g
- Tvrdý sýr 100g
- Sůl
- Černý pepř
- Muškátový oříšek
Příprava
- Ovesné vločky uvařte ve vodě do poloměkka – asi 7-8 minut.
- Když se téměř všechna voda odpaří, přidejte mléko a snižte teplotu na minimum.
- Pokračujte ve vaření na mírném ohni za stálého míchání, dokud ovesné vločky nebudou měkké a krémové.
- Přidejte smetanový sýr a důkladně promíchejte do hladké konzistence.
- Přidejte nastrouhaný sýr, nechte ho rozpustit a znovu promíchejte.
- Podávejte horké a ozdobte další špetkou sýra nebo bylinkami (petrželkou, mikrozeleninou, rukolou – nepovinně).
Tipy:
- Přidejte při vaření špenát nebo brokolici a získáte ještě výživnější verzi.
- Sýrovou ovesnou kaši lze snadno připravit jako veganskou nebo bezlaktózovou, pokud zvolíte správné ingredience.
Sýrová ovesná kaše není jen novou snídaní, ale skutečným gastronomickým experimentem, který se může snadno stát vaším oblíbeným ranním rituálem.