Foto: z otevřených zdrojů
Každý, kdo někdy vařil brambory, viděl, že se na povrchu vody při vaření tvoří pěna.
Pochopení procesů, které probíhají při tepelném zpracování potravin, vám umožní optimalizovat vaření a vyhnout se zbytečným činnostem v kuchyni.
Každý, kdo někdy vařil brambory, viděl, že se při vaření na povrchu vody tvoří pěna. Mnoho lidí ji proto okamžitě odstraňuje v domnění, že je nezbytná, aby pokrm dopadl chutně. Z kulinářského hlediska však není vždy nutné pěnu odstraňovat, a zde je důvod.
Zda je nutné odstraňovat pěnu při vaření brambor: vysvětlení od odborníků
Profesionální kuchaři vysvětlují, proč se tvoří pěna a zda je nutné ji odstraňovat při různých způsobech vaření bramborových pokrmů. Pochopení těchto nuancí zjednoduší proces vaření pokrmu a zároveň pomůže zachovat užitečné vlastnosti brambor.
- Proč se objevuje pěna. Tvorba světle bílé pěny na povrchu je důsledkem uvolňování škrobu z brambor. Brambory mají vysoký obsah této látky, která se uvolňuje při tepelné úpravě a vytváří na povrchu vody pěnu.
- Je pěna zdraví škodlivá. Škrobová pěna je pro organismus bezpečná, takže ji nelze odstranit, neovlivní kvalitu a výživovou hodnotu vařených brambor.
- Estetické hledisko. Jestliže při vaření vývaru z masa a kostí je třeba odstranit pěnu, aby byla tekutina průhledná, pak v případě vařených brambor bude tento úkon zbytečný. Protože pěna se přirozeně odstraní, když se voda po vaření vypustí.
- Výjimka z pravidla: pokud se brambory vaří na polévku, je přesto nutné vzniklou pěnu odstranit. Protože tekutina může být zakalená, což bude mít negativní vliv na estetický vzhled hotového pokrmu.
Následně odstraňte pěnu, která se vytvořila při vaření brambor, je to nutné při prvním vaření pokrmu. Ve všech ostatních případech lze tento úkon z procesu vaření bezpečně vyloučit.