Derounův dort: recept na klasický pokrm v novém pojetí

Foto: z otevřených zdrojů

Nápad na chutnou svačinu

Bramborové placky, lidově nazývané deruny nebo drajniky, lze připravit zcela novým způsobem, a to tak, že jim dáme tvar koláče a přidáme náplň. Jak na to, prozradí a ukáže kuchařská blogerka Julia Simončuk.

Derounový dort

Složení:

  • brambory (střední) – 6-7 ks;
  • cibule – 1 ks;
  • vejce – 2 ks;
  • mouka – 2 polévkové lžíce;
  • sůl, pepř – podle chuti;
  • olej na smažení.

Na nádivku:

  • houby – 400-500 gr;
  • smetana 15-20 % – 200 ml;
  • cibule – 1 ks;
  • sýr mozzarella – 180 gr;
  • sůl, pepř – podle chuti;
  • olej na smažení.

Příprava:

  1. Nejprve je třeba připravit nádivku. K tomu nakrájejte houby, osmahněte je na pánvi, pak je vyjměte a na stejném oleji osmahněte cibuli dozlatova. Poté houby vraťte zpět, zalijte smetanou a poduste, podle chuti osolte a opepřete.
  2. Na „kůrčičku“ nastrouháme brambory a cibuli na jemném struhadle nebo nasekáme v mixéru, přidáme vejce, mouku, sůl, pepř a promícháme. Smažíme na olejem vymazané pánvi jako běžné derunky, ale větší velikosti.
  3. Koláč sestavíme podle videa, přičemž vrstvu náplně posypeme strouhaným sýrem.
  4. Poté jej vložte na 7-10 minut do předehřáté trouby, aby se sýr rozpustil.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog | PENZION VULTURE HAVÍŘOV